Mesterek

Si-Jo Yip Man

Yip Man nagymester 1884. október 14-én látta meg a napvilágot  a Ching dinasztia alatt, Kwantung tartományban. Dél-Kína egyik leghíresebb városában, Fatshanban nőtt fel. Jómódú családból származott. Yip Man kis korától fogva különös érdeklődést tanúsított a harcművészetek iránt.

Gyermekkorában Chan Wan Shun - Leung Jan nagymester híres tanítványa - tanítványul fogadta. Chan Wah Shunnak 36 év alatt összesen 16 tanítványa volt, beleértve fiát Chan Yu Mint is. Közülük Yip Man volt a legfiatalabb és egyben legutolsó. 1905-ben elhunyt Chan Wah Shun, aki halála előtt Ng Chung So-t arra kérte, hogy segítsen Yip Man-nak elsajátítani a teljes rendszert.

A fiatal Yip Man még ebben az évben elhagyta Fatshan városát, és Hong-Kongba ment, hogy a St. Stephen College-ben folytassa tanulmányait. Az iskolatársai révén megismerte Leung Bik-et, Leung Jan (kung-fu királya) fiát, akitől négy évig tanult, így megismerte a rendszer összes titkát. Később Yip man visszatért Fatshan-ba, ahol idejének nagy részét a kung-fu gyakorlásával töltötte. Megfogadta néhai mestere, Chan Wah Shun utolsó szavait, Ng Chung So tanítványa lett és tanítványaival gyakorolt. A legmagasabb fokig finomította szakértelmét.

Több mint húsz éven át, 1914 és 1937 között, Yip Man nagymester főleg a hadseregnél és a rendőrségnél dolgozott. Elvette feleségül Cheung Wing Sing-et (aki a Ching dinasztia egyik miniszterének leszármazottja), 4 gyermekük született: fiai Yip Chun (Yip Hok-Chun), Yip Ching (Hok Ching) és lányai Ar Sum és Ar Wun.

1937-1945-ig a japán megszállás alatt Yip Man Fatshanban élt és megszállóik ellen küzdött. 1941 és 43 között Wing Onban oktatott és itt tanította az első generációt. A japán kapituláció után csak 1948-ban kezdett újra tanítani a fatshani Cheung Yee Atlétikai Egyesületben. 1949-ben Mao elől Yip Man nagymester Hong Kong-ba emigrált. Majd 1950 júliusában kezdett el oktatni Kowloonban, az éttermi dolgozók egyesületénél. 1963-ban az iskola a Tai Kok Tsuiban lévő Fook Chuen utcába költözött.

1965-ben az iskolát Yip Man nagymester bezárta. Már nem oktatott aktívan, de magánórákat még adott otthonában. Megalapította 1967-ben a Ving Tsun Athletic Association-t, az első bejegyzett harcművészeti egyesületet. Az 1960-as és '70-es években Yip Man mester utolsó tanítványa prof. Leung Ting mester volt. A legmagasabb szintű technikákat tanította neki, amelyekről Yip Man egyes régebbi tanítványai életük folyamán csak álmodhattak… Ő lett a Wing Tsun Kung Fu rendszer örököse, Yip Man nagymester utódja.

Si-Jo Yip Man 1972. december 1-én, 79 éves korában hunyt el otthonában.

Si-Jo Leung Ting

Az utolsó, "bezárt ajtajú" tanítvány

Az '50-es évek végén, 13 évesen ismerkedik meg a Wing Tsun kungfuval: nagybátyjai elviszik Leung Sheung, Yip Man nagymester első hongkongi tanítványának iskolájába. 20 éves, amikor bemutatják a tanítástól akkor már visszavonult Yip Man nagymesternek. Az idős nagymester fantáziát lát az ambiciózus és igyekvő fiatalemberben és korábbi elhatározása alól kivételt téve tanítványául fogadja.

Az igazi nagymester

Si-jo Leung Ting 1967-ben kezdett Kung fu-t oktatni a Baptista Kollégiumban. Ez volt az elso osztály, ami a Hong Kong-i Egyetemen működött. A Leung Ting Gimnázium 1970 májusában egy jól felszerelt edzőteremben kezdte meg működését. Tanítványai és Kung fu testvérei segítségével Leung Ting nagymester 1973. július 24-én megalapította a Leung Ting Wing Tsun Martial Art Association-t. Több névváltoztatást élt meg az egyesület, 1983-ban az International Wing Tsun Martial Art Association nevet kapta, és a Wing Tsun név a Si-jo Leung Ting által kidolgozott Wing Tsun rendszerének a bejegyzett védjegye lett.

Kitartó munkája eredményeként az azóta International Wing Tsun Association névre "keresztelt" szervezet napjainkban a világ 65 országában van jelen és több, mint 1.000.000 tagot számlál. Tevékenységének köszönhető, hogy ma a Wing Tsun a legnépszerűbb kungfu stílus a világon. Mestertanítványai továbbképzéseket tartottak -egyebek mellett- az FBI, a Bundeswehr és a GSG9 (a német terrorelhárító szolgálat), illetve a Magyar Honvédség, valamint a Rendőrség és a Határőrség különleges egységeinek tagjainak.

A kungfun kívül is a legmagasabb szinten

1973-ban diplomázott angol és kínai nyelvből és irodalomból a Hongkongi Baptista Főiskolán. 1979-ben, az Egyesült Államokban szerezte meg a filozófia doktora címet. A bolgár Sportakadémia 1997-ben, egy előadása után, a harcművészetek díszdoktora címmel tüntette ki.

"Civil képzettsége" megkönnyítette számára a stílus mélyebb értelmének felfedezését, elsajátítását, illetve továbbfejlesztését. Oktatási és fokozatrendszerének már a létét is sok bírálat érte és éri - sokszor azok részéről, akik később átvették és jól-rosszul a mai napig is alkalmazzák.

Könyvek és filmek

1978-ban adta ki első könyvét a Wing Tsun kungfuról (pályatársai gúnyosan ingatták fejüket, majd 20 év múlva ők is előrukkoltak saját kiadványaikkal): az első négy kiadás mindegyike pár hónap alatt elfogyott; 1990-ig tíz kiadást ért meg. Népszerűségét az is mutatja, hogy még Magyarországon is két kiadása jelent meg és azóta újra elfogyott. Ezek a reakciók arra buzdították, hogy további könyveket adjon ki és ne csak a Wing Tsunról, hanem más rendszerekről, sőt a chi kungról is. A könyveket kínai, angol, magyar, német, spanyol, olasz és több különböző szláv nyelven adták ki.

A harcművészetek és a kínai kultúra szakértőjeként és átfogó ismeretei miatt több producer és tv-társaság is kérte szakmai segítségét. 1976 óta 24 különböző sorozatban és mozifilmben rendezett. 1998-ban és '99-ben például kétszer járt Indiai Nemzeti Rendőrakadémián oktatni és ez alatt forgatta le  a Mester című indiai kungfu-filmet Bombayben.

Dai Si-Fu Máday Norbert

1970. április 9-én született Kiskunhalason. Wing Tsun tanulmányait 1985-ben kezdte az akkor Jugoszláviában, Slavko Truntic mester, a Kelet - Európai Wing Tsun Szervezet akkori vezetőjének keze alatt.Rendkívüli erőfeszítéseinek köszönhetően már 1986-ban meg tudta nyitni első iskoláját. 1989-ben szorgalmas munkájával megszerezte az első mesterfokozatát. A jugoszláv polgárháború kezdetével megszakadt a kapcsolata mesterével.Ekkor vette fel a kapcsolatot a stílus nagymesterével.1990-ben meghívta Leung Ting nagymestert Magyarországra, és azóta Leung Ting nagymester személyes tanítványa.

1999-ben mestere kérésére Kínába utazott, hogy bemutatókat tartva népszerűsítse a Wing Tsunt.

2002-ben Leung Ting nagymester egy hagyományos tea-ceremónia keretei között fiává fogadta, amely szintén egyedülálló, hiszen ebben a kitüntetésben eddig csak kínaiak részesülhettek.

2003-ban Leung Ting nagymester felkérte Si-Fu-t az amerikai főinstruktori cím elvállalására, de Si-Fu nem hagyta cserben magyar diákjait és nem fogadta el a felajánlást.

2004-ben Leung Ting nagymester megtanította magyar tanítványának a kettős kés formagyakorlatát, a Wing Tsun rendszer legmagasabb szintjét.

2005 októberében vette át 7. mesterfokozatát Leung Ting nagymestertől, majd 2007-ben megszerezte 8. mesterfokozatát.

Si-Fu Máday Norbert jelenleg a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület főinstruktora, hiszen munkájával számos Kelet-európai országot (Lengyelország, Litvánia, Románia...) sikerült a Wing Tsun nemzetközi életének eleven lüktetésébe bevonnia. Rendszeresen tart külföldön szemináriumokat és edzőtáborokat, hogy így járuljon hozzá a külföldi instruktorok és tanítványok fejlődéséhez. Erőfeszítéseit azonban főleg szülőhazájára összpontosítja, hiszen minden vasárnap edzést tart instruktorainak Kecskeméten a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület központjában. Több magas szinten lévő instruktor tanítványának tudását magánórákkal mélyíti el, és az országot járva majdnem minden hétvégén szemináriumot tart hazánk valamelyik városában.

Dai Si-Hing Szabó Ferenc

Dai Si-Hing Szabó Ferenc a Dél-Dunántúl vezető instruktora és Kelet-Európai Főinstruktor helyettes volt. 1988-ban kezdett Wing Tsun Kung-Fu-t tanulni, és 1989-ben kezdett oktatni a Kecsekmét melletti falvakban. 1990-ben Pécsre költözött, ott kezdett oktatni, majd szemináriumokat szervezett. 1995-ben szerezte meg első mesterfokozatát. 2005. októberében pedig az 5. mesterfokozat diplomáját vehette át, melyről a Katana című harcművészeti magazin is beszámolt (v. évfolyam 1. szám). Ebből szeretnék itt pár szót idézni:

"Az eddig gyakorlással töltött éveimet csak pozitívan tudom értékelni. A gyakorlás nem elveszett időpocsékolás, sőt időt nyerünk: feltöltődünk energiával mind fizikailag, mind szellemileg, mind lelkileg, ezáltal egészségesebbek leszünk. Több lesz az életkedvünk, pozitív életszemléletet nyerünk vele. Gazdagodik mozgáskultúránk, életfilozófiánk. Életkedvet, életörömöt, hivatást kaptam a Wing Tsuntól, miáltal a stílus életem részévé vált. Rátaláltam egy családi közösségre, ahol tovább él a magas szintű autentikus kínai filozófia és a harci koncepciók."

Dai Si-Hing szavainak hiteléhez kétség sem férhet, hiszen 1995-ben egy súlyos autóbalesetből, ami után kómába esett, súlyos fejsérülései miatt, csodával határos módon, rendkívül rövid idő alatt felépült, és azóta is igazi Wing Tsun emberként fejleszti önmagát, és diákjainak tudását.

Dai Si-Hing Szabó Ferenc 2008. július 24-én elhunyt.