Tanítási program

A Wing Tsun stílusban egy nemzetközi szervezet által egységesített tanítási program van. Ez a program nagyon hasonlít a nyelvtanuláshoz.

SZINTEK NYELVTANULÓ WING TSUN TANULÓ
I. SZINT ABC SIU NIM TAU
II. SZINT SZAVAK CHUM KIU
III. SZINT NYELVTAN CHI-SAU
IV. SZINT SZABAD BESZÉD SZABAD HARC

A nyelvtanulónak először az abc-vel kell megismerkednie, a Wing Tsun tanulónak pedig az I. formával, mivel mindkettő az alapokat tanítja meg. Ezután kell a tanulónak a szavakat megtanulnia, a szavakat a wing tsun-ban a II. forma jelenti. A tanuló az alapokat technikai kombinációkká tudja alakítani. Ahhoz azonban, hogy a nyelvtanuló minden beszédhelyzetben megtudja magát értetni szüksége van a nyelvtanra.

A Wing Tsun tanuló az I. és II. formában megtanult technikákat a Chi-Sau-ban tanulja meg használni, hogy minden helyzetben megfelelően tudjon válaszolni, és csak ezután lát neki a szabad harchoz, ugyanúgy, ahogy csak ezután lát neki a nyelvtanuló a szabad beszédhez. A nyelvtanuló ha bármelyik szintet kihagyja, nem tudja magát tökéletesen megértetni. A Wing Tsun tanuló ha bármelyik szintet kihagyja, nem tudja magát tökéletesen megvédeni, ami akár az életébe is kerülhet.

Ha egy hagyományos stílusú iskolában a szerencsétlen kezdőnek egy hónap után harcolnia kell, az olyan mintha arra akarnánk rákényszeríteni a nyelv tanulót, hogy az abc ismerete nélkül kezdjen el beszélgetni velünk. A tanuló komoly sérüléseken kívül semmi mást nem kap, és soha nem fogja megtanulni, hogyan harcoljon, pedig a tanulásnak ez lenne a célja.